Hejdå Hamrén

Man kan se det på så många olika sätt, men i min bok kan man konstatera att man inte hör hemma i en kvartsfinal om man förlorar mot ett lag som Ukraina. Och framför allt inte när man förlorar på det sätt som Sverige faktiskt gör.

Var ska man börja?

Det finns så många fel, så många brister att greppa tag i så här efter den tunga förlusten. Det största misstaget måste vara den startelva som Erik Hamrén valde att lägga ansvaret på.

En backlinje i ett lag som ämnar vara spelförande måste innehålla spelare som både vågar och kan rulla bollen. Det krävs också minst en spelare med förmåga, kraft och mod nog för att ta initiativ med ett tydligt passningsspel. Helt enkelt någon som hittar längre passningar upp i banan. Bänkade Jonas Olsson är en sådan spelare. Mikael Lustig är allt annat än en sådan spelare.

På innermittfältet visade sig Rasmus Elm och Kim Källström vara för veka. Bänkade paret Wernbloom och Svensson hade gjort det bättre. Utan tvekan.

Sverige fick aldrig igång spelet. Det fanns knappt ett enda renodlat anfall (från backlinje upp till sista tredjedelen) i den första halvleken. Erik Hamréns sexiga taktik gick åt helvete när Sverige släppte in två mål på situationer som tidigare alltid varit vår styrka.

Jag saknar helt enkelt Lars Lagerbäck.

Gröngölingen Hamrén håller uppenbarligen inte måttet. Åtminstone inte nu. Inte än. Den naiva taktiken, bristen på fingertoppskänsla och misslyckandet med att få spelarna att känna sig trygga får mig att sakna Lagerbäck.

Hejdå Hamrén.

Det här inlägget postades i EM 2012. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Hejdå Hamrén

 1. Hoppas du skojjar, det hade inte hjälpt att släppa in någon alls. Sverige kom in utan att vilja spela fotboll då kvittar det om vi har tre Messi på top, tre Yaya Toure på mittfältet två Vidic och två Dani Alves i bak. Inte ens gammla van der Sar i mål hade hjälpt.

 2. Simon Pålsson skriver:

  Skojar med vad? Att Sverige var fruktansvärt usla och att vi mönstrade fel elva? Nej, jag skojar inte. Och hade vi haft tre Messi på topp hade vi garanterat vunnit matchen. Då hade ju dessutom Zlatan fått någon att leka med, någon som håller måttet. Måste kännas hopplöst att servera lagkamrater som bommar gång på gång.

 3. Stefan Jonsson skriver:

  Du har absolut rätt. De ville visst spela men hade inte rätt mix och kunnande. Felvända spelare, och matchotränade dessutom. Helt galet.

  är inne på samma själv: http://fyrafyraettett.wordpress.com/2012/06/12/brev-fran-kolonien-ukraina-vs-sweden-kiev-11-june-2012-euro-2012/

 4. davster skriver:

  Hamrén är en olycka för svensk landslagsfotboll. Hamrén säger att han vill ha ”shining”, det är så specifik han blir i sin tanke om fotboll. Han sa i en intervju att han visualiserat sverige vinna EM innan morgonkaffet. Ja, han vill mycket, önskar mycket, drömmer mycket. Utan att se på verkligheten är det en omöjlighet att uppnå stora mål. Hans största misstag var givetvis startelvan, men kommenterar inte den här, det svenska folket o alla kommentatorer påpekade det redan innan match. Surt o slösa bort ett EM på en sån häst.

 5. Tatsuoki Ostberg skriver:

  Tycker dessutom att Rosenberg på topp var ett mycket konstigt beslut. Toivonen har spelat där under vänskapsmatcherna och gjort mål, varför ska man ta in Rosenberg helt plötsligt som så uppenbart inte håller på den här nivån. Chippen hade kunnat spelat på kanten i stället för Toivonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s